tag_error <txp:zem_prblock target="_blank"> ->  : preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead  on line 46
Cykloklub Plzeň: Stovečka z Plzně na Žebrák a zpět
Hledání:
Naše vyjížďky - co se chystá a co bylo najdete
Seriál závodů Plzeňské časovky
Stránka retroprátybusu - naší CYKLOKLUBovny

Cykloklub

Trasy a tipy na výlet



Stovečka z Plzně na Žebrák a zpět

Autor: Jiří Krůta   05/23/07

Nedá mi to a musím se podělit o fajt trasu, kterou si „dávám“ několikrát do roka. Výhodou je, že kopce jsou na začátku a pak to už docela odsejpá (pokud fouká správným směrem :-)


Hrad Žebrák

Začátek jak jinak než v Plzni. Vymotat se z města směr Gargamelov (architektonicky skvostné nákupní centrum) v Černicích, pak přehoupnout do Plzence a podél vody do Štáhlav. Sice jedna z mých oblíbených tras, kudy „utíkám“ z Plzně, ale poslední dobou je tu těch aut nějak moc…
Ze Štáhlav následuje několik kilometrů silničářské nebe – cesta kolem Kozlu až do Kornatic podle vody nemá prostě chybu, skvělý nový asfalt, nulový provoz, v létě chládek v lese… jen ty přejezdy by někdo mohl vymazat… co kilometr, to jeden :-)
Z Kornatic první větší kopeček na Kamínky a pak zase tradá z kopce na Mirošov a Dobřív. Pak zase chvíli do kopce na nejvyšší bod trasy přes Strašice až do Smolárny a už jen z kopce do Komárova.
Pokud někdo „vyměkne“, je možné před vískou Olešná říznout levou a kolem malebných rybníků téměř bez šlápnutí sjet až k dálnici do Kařezu, kde se lze napojit na zpáteční cestu… ale na Žebrák zapomeňte. Takže nebrat!
Z Komárova podél vody Hořovic – zatímco až sem to bylo bez provozu, tady to zase docela zhoustne :-(
A z Hořovic levá směr Žebrák. Naposledy jsem díky objížďce jel Tlustice. Horší silnice, ale jak často člověk mijí značku „přejíždíte letištní plochu“ a hledá, jestli náhodou zleva nebo z prava nefrčí letadlo…
Za Tlusticemi se již otevírá scénérie se Žebrákem a… a to je vše. I když turisté si mohou dát prohlídku, nic proti.
Zpět do Plzně už následuje klasika – po staré „pražské“. Provoz minimální, široká silnice a několik podjetí dálnice je za odměnu – a pěkně to tu frčí.
Přes Cerhovice, Kažez, Mýto a Holoubkov až do Rokycan. Relativně bez aut a s pěknými výhledy. Silnice se tu jen tak houpe a už není potřeba zdolávat žádné velké kopce.
Z Rokycan už existuje spoustu cest do Plzně. V případě sil je možné vyjet na Lhůtu a přes Tymákov a Letkov až do Božkova. A nebo stále po „pražské“ do Ejpovic, Kyšic a pak libovolně do Plzně.
Bohužel z Rokycan je už provoz horší.


Profil:



Délka, převýšení:
+/- 103 km podle varianty, cca 900m převýšení


Hustota a nepříjemnosti provozu:
!! Komárov – Hořovice – vyšší provoz, užší silnice a dost děr
!! Kolem Plzně kdekoli cca 15km


Zajímavosti, výhledy:
No 1 Žebrák
Štáhlavy – Kornatice pěkná krajinka v lese s potůčkem… woow


Zkratky, zajížďky:
Před Olešnou možnost zkrácení směr Kařez, pěkný sjezd kolem rybníka
možnost odbočit 5 km do Zbirohu

Spolek cestovatelů Plzeň
Všechna práva vyhrazena. Copyright © 2006 Cykloklub Plzeň. Pravidla užívání.