tag_error <txp:zem_prblock target="_blank"> ->  : preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead  on line 46
Cykloklub Plzeň: Jak funguje Cyklokroužek
Hledání:
Naše vyjížďky - co se chystá a co bylo najdete
Seriál závodů Plzeňské časovky
Stránka retroprátybusu - naší CYKLOKLUBovny

Cykloklub

Ostatní projekty

Cyklokroužek  |  První pomoc  |  Půjčovna  |  Technika

Jak funguje Cyklokroužek

Autor: Honza Hakl   10/31/12

Chcete se k nám přidat? Mrkněte, jak fungujeme….….


Cyklokroužek organizuje Cykloklub Plzeň pro Komunitní školu při 1. ZŠ v Plzni Bolevci.










Jako bonusy budeme organizovat i jedno a vícedenní cykloakce.



  • věk dětí 8 – 11 let (starší či mladší po konzultaci)
  • max. počet dětí 16
  • schopnost samostatné jízdy na kole
  • vlastní kolo (horské nebo trekingové, s přehazovačkou) – v případě potřeby pomůžeme zajistit u našich dodavatelů
  • helma



Info i na webu KOŠ


DŮLEŽITÁ UPOZORNĚNÍ

Přestože, většina z níže uvedeného by měla být samozřejmost, upozorňujeme na následující. V rámci Cyklokroužku se budou děti pohybovat mimo areál školy a je tedy nutné, aby byly seznámeny s pravidly chování tak, abychom minimalizovali rizika příp. pádů atp.
1. na kterém se dítě zúčastňuje akcí Cyklokroužku, musí být v řádném technickém stavu. Doporučujeme proto kontrolu a seřízení u odborníků. Zásadní je funkčnost obou brzd, dále pak stav plášťů, seřízení systému přehazování, špunty do řidítek atp. Za případné pády způsobené špatným technickým stavem kola nemůžeme nést zodpovědnost. Každý s sebou bude vozit náhradní duši na svoje kolo pro případ defektu.
2. Každý, kdo s námi jede, musí mít helmu, která řádně sedí na hlavě. Žádáme i dospělé, kteří s námi občas jezdí, aby helmu měli (každý může spadnout a je třeba být dětem dobrými vzory). Řemínek pod bradou by měl být tak, aby nešel přes bradu přetáhnout.
3. Jízda po pozemních komunikacích. Je bezpodmínečně nutné, aby v případě, že jedeme po pozemní komunikaci (tou jsou i chodníky a cyklostezky a občas, nejde-li to jinak, musíme i po silnici) děti 100% poslechly pokyny k jízdě. Děti by měly znát základní pravidla silničního provozu.
4. Pro případ úrazu s sebou vozíme základní cyklistickou lékárničku. Pakliže má dítě nějakou zdravotní komplikaci vyžadující speciální postupy ošetření nebo speciální medikamenty, je třeba toto nahlásit příp. dítě materiálně vybavit.
5. Tím, že se pohybujeme mimo areál školy, nevztahuje se na děti úrazové pojištění. Doporučujeme tedy (v případě, že ještě nemáte sjednáno) úrazové pojištění individuálně uzavřít.
6.
7. Škody třetím osobám. Doporučujeme v rámci pojištění domácnosti rozšířit pojistku i na pojištění odpovědnosti členů domácnosti. Z této pojistky by se měly dát hradit případné škody třetím osobám způsobené dětmi při účasti na Cyklokroužku. Přeci jen některá auta jsou dražší a otřít se pedálem o zaparkovaný Mercedes nemusí stát pár korun. Dle našich informací je toto možné u České pojišťovny.
8. Ten, kdo nebude dodržovat výše uvedená pravidla, ale i jiná nepsaná pravidla (zejm. slušné chování), bude rodičům příp. z lekce/kroužku vyloučen.

Zásady bezpečné jízdy a spokojeného života v kroužku

Tyto zásady se budeme učit, budeme je ctít a řídit se jimi, neboť je v nich většina toho, co budeme potřebovat v dalším nejen cyklistickém životě.
1. Výhoda jízdy v háku je zajímavá až při vyšších rychlostech či při větším větru v otevřené krajině. My v kroužku v háku kvůli aerodynamice jezdit nepotřebujeme. Tato vzdálenost je závislá na několika faktorech.

  • schopnosti ovládat kolo obou jezdců. Vždy předpokládejme horší úroveň toho před námi.
  • terén, kde se pohybujeme – v horším terénu vzdálenost zvětšíme
  • rychlost jakou se pohybujeme – čím rychleji jedeme, tím větší mezeru si necháme, ve sjezdech o to více
  • kvalita brzd toho před námi, má-li lepší než my, opět si dáme větší rozestup.

2.
Naše výlety nejsou závody (prostor zazávodit si dostanou), tj. není důležité, kdo jede první. Pokud se již musíme předjíždět, vždy předjížděnému hlásíme , aby věděl, že bude předjet. Předjížděný by měl předjetí umožnit. Pokud neumožní, nebude se předjíždějící rozčilovat, znovu upozorní (slušně) a počká na další možnost.
3. .
Pokud jedeme za sebou a zastavujeme, hlásíme toto od prvního k poslednímu heslem příp. doplněné zvednutím ruky tak, aby z nás nezůstala hromada kol a lidí.
4.
Pokud jedeme kolem děr, upozorníme jezdce za námi ukázáním rukou nebo slovně na díru tak, aby se jí mohl vyhnout.
5. auta – ne ten film s Burákem!

  • pokud objíždíme zaparkované auto, ukážeme od prvního k poslednímu rukou + slovně upozorníme (v kufru či na střeše už skončilo dost lidí)
  • pokud nás předjíždí auto, tak od poslednímu k prvnímu neseme slovní informaci . Všichni předjíždění se pak zařadí co nejvíce k okraji vozovky.
  • pokud jede auto proti (na užší komunikaci) opět tuto informaci neseme skupinou od prvního k poslednímu.

6.
pokud není řečeno jinak, jedeme po jednom za sebou, nepředjíždíme se, snažíme se udržovat stálé mezery (po rovině cca 3 m, z kopce více)
ve výjimečných případech můžeme jet po dvojicích, pak jezdci ve dvojici jedou stále vedle sebe a udržují stejnou vzdálenost i od jezdců před nimi
7. tempo skupiny
pokud jedeme ve skupině, tak první jezdec udržuje takové tempo, aby skupinu neroztrhal tj. občas se koukne dozadu příp. zkoriguje rychlost
v případě jízdy ve skupině (mimo velké kopce, kde to nejde), se snažíme jet pohromadě. Pokud by někdo nestíhal tempu, jednou pískne a celá skupina zpomalí.
8. vedení skupiny
První jede vždy dospělý doprovod. V případě, že dospělý doprovod určí, kam se má dojet a kde počkat, mohou jet děti samostatně. Druhý doprovod (jede-li), jede na konci skupiny.
Vždy si říkáme kudy a kam se jede.
9. když se ztratím
Pokud se ztratím (zavolám vedoucímu skupiny – nutno mít telefon a v něm mít uložené číslo). Pokud nemám telefon (chyba), vždy se vracím na poslední místo, kde jsme byli ještě všichni spolu. Tam počkám, až se pro mne ostatní vrátí. Pokud se ani tam nesejdeme, nějak volám rodiče příp. Policii 158. Pokud nemám telefon a nevím kde jsem, hledám jiného dospělého s prosbou o zavolání Policii.
10. při úrazu
Snažím se v rámci svých možností poskytnout první pomoc, ale hlavně volám záchranku 155 a vedoucího.
11. rychlost jízdy
Vždy se snažím udržovat rychlost jízdy se skupinou (v rámci svých fyzických možností).
Vždy ale jedu tak, abych měl kolo stále pod kontrolou. Zejména ve sjezdech jezdím opatrně tak, abych neohrozil sebe i ostatní.
12. ostatní lidé
Na cestách, kde jezdíme, se vyskytují i ostatní lidé, pěší, cyklisté, bruslaři, lyžaři…..psi. Vždy jsem k nim ohleduplný a snažím se vyhnout tak, abych nikoho neohrozil. Je-li to nutné, zpomalím, zastavím. Pokud nám lidé uhnou, vždy poděkujeme.
13. Cyklisté se zdraví Ahoj, zdravím tak každého cyklistu (starším ale automaticky netykáme, babičce jedoucí na nákup ahoj neříkáme), je to slušnost. Ostatní lidi zdravíme Dobrý den.
14. Vždy jsem slušný, ohleduplný a kamarádský k ostatním v kroužku (ale i jinde v životě). Vím totiž (nebo časem zjistím), že se mi to mnohonásobně vrátí :-)…..a vo tom to přeci je!!!


Naše bezpečnostní motto

Když šlapou, nezlobí :-)


Pokud byste se k nám chtěli přidat, třeba i jen na zkoušku, pište na


Co jsme dělali ve školním roce 2012–2013

Co jsme dělali ve školním roce 2013–2014 je

Spolek cestovatelů Plzeň
Všechna práva vyhrazena. Copyright © 2006 Cykloklub Plzeň. Pravidla užívání.